Fonetikus ABC a repülésben

Fonetikus ABC a repülésben

A légiközlekedésben a ICAO (International Civil Aviation Organization) által kidolgozott fonetikus ABC -t (International Phonetic Alphabet) használják a rádiókommunikáció során. A fonetikus ABC, vagy hivatalos nevén az IRSA (International Radiotelephony Spelling Alphabet) a jelenleg legszélesebb körben használt és legelterjedtebb betűzési rendszer az angol nyelvterületen. Ismert még NATO fonetikus abc vagy ITU (International Telecommunication Union) fonetikus abc fogalomként is.

Elsődlegesen azzal a céllal fejlesztették ki és tették mindenekelőtt katonai távközlési szabvánnyá, hogy az élőszóban váltott üzenetekben szereplő betűk és számjegyek egyértelműen, félreértést nélkül hangozzanak el. További cél volt az ilyen jellegű kommunikáció nemzetközi egységesítése is.

A fonetikus abc olyan kódszavakkal reprezentálja az angol abc egyes betűit, melynek ismerete, kiejtése és azonosítása egyértelmű a kommunikáció résztvevői számára, még azok eltérő anyanyelvűsége esetében is. A kódszavak annyira különbözőek, hogy félreérthetőségük esélye csekély.

Bár eredetileg katonai célra szánták, elterjedt és általánosan használttá vált minden olyan területen, ahol az angol a kommunikáció nyelve. Talán a legnagyobb és legösszetettebb ilyen terület a nemzetközi légiközlekedés és légiforgalom irányítás. Az angol fonetikus ABC 26 betűből és 10 számból áll az alábbiak szerint.

FONTOS: A rádióforgalmazást nemzetközi szabályok szerint kell végezni. Az adás szövege lassú, közérthető és megfelelő hangerővel mondott legyen. Mindig meg kell várni az adás szüneteket, mások adásába beleadni tilos. A rádióforgalmazásnál figyelembe kell venni, hogy azt a frekvencián figyelő állomások is hallhatják, ezért csak akkor adjunk, ha feltétlen szükséges, és akkor is röviden, tömören és egyértelműen.

 

A – Alpha ( al – fah)N – November (no – vem – ber)
B – Bravo (brah – voh)O – Oscar (oss – car)
C – Charlie (char – lee)P – Papa (pah – pah)
D – Delta (dell – tah)Q – Quebec (keh – beck)
E – Echo (eck – oh)R – Romeo (roh – me – oh)
F – Foxtrot (foks – trot)S – Sierra (see – air – ah)
G – Golf (golf)T – Tango (tang – go)
H – Hotel (hoh – tell)U – Uniform (you – nee – form)
I – India (in – dee – ah)V – Victor (vik – tor)
J – Juliet (jew – lee- ett)W – Whiskey (wiss – key)
K – Kilo (key – loh)X – X ray (ecks – ray)
L – Lima (lee – mah)Y – Yankee (yang – key)
M – Mike (mike)Z – Zulu (zoo – loo)

 

0 – (zee – ro)5 – (five)
1 – (wun)6 – (six)
2 – (too)7 – (sev – en)
3 – (three)8 – (ait)
4 – (fow – er)9 – (ni – ner)

 

Fonetikus ABC a repülésben (képként, nyomtatáshoz)

Fonetikus abc a repülésben
Fonetikus abc a repülésben
aug 18, 2015   2116   FlyTime.hu    Kommunikáció    
Összesen 8 szavazat
0

Mond el hogyan lehetne még jobb a bejegyzés!

+ = Ember, vagy spambot?

Tegyél fel kérdést a tudástárban!

Email értesítést kapsz, ha a kérdés frissül, vagy megvalászolásra kerül!

+ = Ember, vagy spambot?

Válasz