Homebriefing: biztonságosabban repülhetnek a kisgépek

Elérhető a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat új, ingyenes web alapú szolgáltatása, amellyel a kisgépes pilóták az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben fel tudnak készülni repülésük biztonságos végrehajtására. A Homebriefing rendszer abban segíti a pilótákat, hogy bárhonnan benyújthassák repülési terveiket a HungaroControl Repüléstájékoztató Szolgálatának a 2900 méter (9500 láb) alatti légtérre. A honlapon egy helyen megtalálhatók az ehhez szükséges legfontosabb, folyamatosan frissülő légiforgalmi és meteorológiai információk is. A rendszer használatával növekedhet a repülésbiztonság és a hazai forgalomszervezés biztonsága a nem ellenőrzött légtérben, elkerülhetővé válhatnak a légtérsértések, valamint egy esetleges baleset esetén könnyebb a kutató-mentő szolgálat munkája is.

A nem ellenőrzött légtérben, a VFR (látvarepülési) szabályok szerint végrehajtott repülésekre nem kötelező repülési tervet benyújtani, így napjainkban a pilóták mindössze 60-70 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A benyújtott repülési terv segíti a pilóták és a HungaroControl Repüléstájékoztató Szolgálatának (FIC) munkatársai közötti kommunikációt, amivel növelhető a repülésbiztonság.

A Homebriefing rendszer segítségével a pilóták elkészíthetik és elküldhetik repülési terveiket a légiforgalmi szolgálathoz. A korábban leadott repülési terveket a rendszer rögzíti, a tervek visszakereshetők és újra felhasználhatók. További segítséget jelentenek az ais.hungarocontrol.hu weboldalon egy helyen megtalálható, folyamatosan frissülő légiforgalmi és meteorológiai információk. Így javul a pilóták és az irányítás közötti információáramlás, amivel növelhető a hazai forgalomszervezés biztonsága a nem ellenőrzött légtérben. A rendszer használata elősegíti a bajba jutott légi járművek felkutatását.

A Homebriefing ingyenes regisztráció után könnyen elérhető bármilyen internetes böngészővel ellátott eszközről. A korszerű, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát online felület mostantól fokozatosan felváltja a már elavult, jelenleg használatos faxos-telefonos rendszert.

A Homebriefing rendszert a HungaroControl megbízásából a Frequentis AG osztrák cég mérnökei fejlesztették ki a nemzetközi trendeknek és az EUROCONTROL tagországokban érvényes, ún. Local Single Sky Implementation Programme-ban (LSSIP) meghatározott előírásoknak megfelelően. A szolgáltatást a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatának szakemberei működtetik.

A Homebriefing rendszert bemutató kisfilm megtekinthető alább:

Forrás: Magyar Repülő Szövetség

http://aeroclub.hu/new/homebriefing-biztonsagosabban-repulhetnek-a-kisgepek/

Válasz