Az Immelmann Forduló

Immelmann Forduló Végrehajtása Animáció

Mi az az Immelmann Forduló?

Az Immelmann Forduló egy légiharc manőver , ami Max Immelmann egykori első világháborús német vadászpilótáról kapta a nevét, aki a manővert kitalálta és sikerrel alkalmazta a légiharcok során.

Max Immelmann egy kivételes képességű pilóta volt aki hamar kiérdemelte a legmagasabb harci kitüntetést a német légierőnél.

Az első pilóta volt , aki megkapta a Pour le Mérite érdemrendet, Németország legmagasabb katonai kitüntetését. Ez a kitüntetés később a „Kék Max” néven vált ismertté Max emlékére.

A pilóta halálát különös homály fedi, egyesek szerint angol pilóták lőtték le légiharc közben, más források szerint pedig a német légvédelem „baráti tűze” végzett a repülőgépével.

Az Immelmann Forduló végrehajtása

A pilóta egyenes vonalban vízszintes szárnnyal, normál repülési helyzetben repül, majd a magassági kormányt meghúzva egy fél hátra bukfencet hajt végre aminek a végén háton repülő helyzetbe kerül a repülőgép, közben orsót hajt végre és így jelentős magasságot nyerve ismét „normál” repülési helyzetben folytatja a repülést.

Az Immelmann forduló végrehajtásának sematikus ábrája
Immelmann Forduló

 

Az Immelmann forduló a műrepülésben

Manapság már háborús helyzetben ugyan nem repülik ezt a műrepülő figurát, de a légi akrobatikában, műrepülésben kihagyhatatlan manőver a mai napig.

A manőver végrehajtása nem egyszerű, még ha annak látszik is.

A végrehajtás során a felhúzáskor jelentős G terhelés éri a pilótát és a repülőgépet is. A túl nagy sebesség Blackout jelenséget okozhat, vagy akár a gép túlterheléses törését is okozhatja.

Ha viszont túl alacsony a repülőgép repülési sebessége, akkor nem éri el a háton repülési helyzetet, sőt így akár áteséshez is vezethet a mutatvány.

A figura másik nehézsége, hogy a nagy terhelést követően a pilóta fejjel lefelé lógva találja magát, ami pont ellentétes élettani hatással jár mint a nagy pozitív G erő hatásai.

Ebből kell a pilótának orsót végrehajtania és visszatérni normális vízszintes repülés helyzetbe

Ha szeretnéd kipróbálni a műrepülést és akár az Immelmannt, akkor nézz körül a repülési lehetőségek között, Találd meg a Neked legmegfelelőbbet.

Válasz